Haber

ABD adalar savaşına hazırlanıyor! Akıllarda Ege ve Yunanistan senaryosu

ABD Donanması ve Deniz Piyadeleri’nin ortaklaşa Kaliforniya’da düzenlediği Çelik Şövalye-2023 Tatbikatı’nda “Ada Dövüşü” senaryo çalışılmıştır. 28 Kasım-15 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen tatbikata 10 bin denizci ile çok sayıda çıkarma gemisi, donanma helikopteri, insansız deniz (Sea Hunter) ve hava (MQ-8C Fire Scout) araçları ile çeşitli deniz, hava ve kara platformları katıldı.

Pendleton Deniz Piyade Üssü’nde 60 bin mil karelik alanda gerçekleştirilen tatbikatta 9 tesis adalar halinde simüle edildi. Ayrıca Pendleton Üssü ile San Clemente Adası arasındaki kısım, Donanmanın savunmakla görevlendirildiği kilit bir boğaz veya stratejik su yolu olarak kullanılıyordu. Çin, Rusya veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden gelebilecek olası tehditlerin gerçeğe dönüşmesi durumunda senaryodaki adaların geleceğin büyük savaş alanı olacağı belirtildi.

“SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ”

Tatbikatın ardından açıklama yapan 1. Deniz Piyadeleri Tümeni Komutanı Tümgeneral Ben Watson, bu yılki tatbikatın “gelecekteki bir kıyı ortamında benzer seviyedeki bir rakibe karşı simüle edilmiş bir deniz savaşı olarak planlandığını” söyledi. Caydırıcılık kapasitemiz yetersiz kaldığında, dünyanın neresinde olursa olsun benzer bir düşmanla savaşmaya hazır olmalıyız” dedi. Watson, “Bu durumda, Batı Pasifik’e odaklandık,” dedi.terimleri kullandı.

COĞRAFYA EGE ÖZELLİKLERİNE SAHİPTİR
General Watson, Batı-Pasifik’ten bahsetmesine rağmen, kullanılan tatbikat açıklaması “daha ​​fazla mavi ve yeşil su” Vurgu, savaş senaryosunun Asya-Pasifik ile sınırlı olmayabileceğini gösterdi. Nitekim Millennium Challenge-2002 Tatbikatı’nın merkezinde Irak ve İran olduğu belirtilirken 96 saatte işgal edilen ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı.

Son tatbikat için de seçilen muharebe alanı coğrafi özellikleri itibariyle akıllara Ege ve Doğu Akdeniz’i getirdi.

3.000’den fazla ada, adacık ve kayalık bulunan, sığlıklarla dolu, birçok dar geçide ev sahipliği yapan ve potansiyel bir gerilim alanı olan Ege, söz konusu tatbikatta tüm faaliyetlerin doğrudan muhatabı olacak gibi görünüyor. Yürütülen faaliyetler arasında amfibi operasyonlardan dar geçitlerin kontrolüne ve hatta deniz ablukasına kadar ortak eğitimler yer alıyor. Üstelik benzer senaryolar ABD’de ilk kez ele alınmıyor.

‘BARIŞ İÇİN KAN DÖKÜLDÜ’
Geçmişte ABD cephesinde birçok kez Ege’deki adalar üzerinden olası bir savaş senaryosu çalışılmıştı. Örneğin ABD Donanması’na bağlı Denizcilik Enstitüsü’nün 2018’de yayınladığı “Filo Taktikleri ve Deniz Harekatları” adlı kitapta olası Türk-Yunan savaşı gerçek koordinatlarla anlatılmıştı. Türkiye’nin “uzun süredir dostluk içinde olduğumuz güçlü bir düşman” olarak resmedildiği senaryoda ABD’nin doğrudan Atina’nın yanında yer alacağı belirtildi. Senaryoda “Barışın sağlanması için kan dökülmeli” yazıyor. Böyle bir savaşın ABD’nin Midway Savaşı’ndan bu yana yaşayacağı en büyük çaba olacağı vurgulandı. Kitaptaki senaryo şöyleydi:

Yunanistan, Güney Kıbrıs’a taktik balistik füze yerleştirme kararı alıyor. Türkiye Atina’yı bunun olmayacağı konusunda uyarıyor. Ama Atina pes etmiyor. Yunan gemileri Kıbrıs’a giderken Türk ordusu tarafından batırılır. Türkiye, Ege adaları Lemnos, Midilli, Sakız, Sisam ve Kos’a amfibi harekat başlatıyor. Kıbrıs’ın güneyinde ABD uçak gemisi Harry S. Truman ve Doğu Akdeniz’de Amerikan savaş gemileri Türkiye’ye karşı konumlanıyor. Kuzeyde Sakız, güneyde Amorgos’ta konuşlu Amerikan birlikleri Ayvalık, İzmir, Çeşme, Kuşadası ve Bodrum’u hedef alıyor. 6. Filo, Girit’in kuzeyindeki takımadalar çevresinde Türk Donanması ile angaje durumdadır.”

 

S-400’Ü ALAN ÜLKE İLE SAVAŞ
NATO, 8-16 Kasım 2018 tarihlerinde Norveç’te düzenlendi. “Trident Cirit” (Üçlü Mızrak) Tatbikat, benzer bir skandala da sahne oldu. Tatbikatın jenerik senaryosunda, Skolken isimli bir ülkenin S-400 alımı yolunda değerli adımlar attığı belirtilirken, Skolken ile S-400 üreticisi ülke arasındaki yakınlaşmanın son dönemde arttığı belirtildi. Skolken adlı bu ülkenin diktatör başkanı, sosyal medya hesabından bazı paylaşımlar yaparak savaşı ateşliyordu. Bunun üzerine NATO’nun Skolken’e müdahalesi tatbikatın ana unsuru oldu. Hedef alınan ülkenin lideri olarak Atatürk’ün fotoğrafı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isminin kullanıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine 40 Türk işçi tatbikatı bırakarak yurda döndü.

KÜRESEL RİSKLER RAPORU
Aydınlık tarafından ilk kez açıklanan bir diğer haberde ise ABD’nin Türkiye’ye asker göndermesi ele alındı. ABD Silahlı Kuvvetleri Akademisi Stratejik Araştırmalar Merkezi, ABD’nin küresel üstünlüğünü kaybettiği gerçeğinden hareketle önümüzdeki 10 yılda (2017-2027) kendi çıkarları açısından doğabilecek riskleri inceleyen kapsamlı bir rapor hazırladı ve onlar için müdahale yöntemleri yöntemleri. Raporda, önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşmesi öngörülen ve ABD için tehdit oluşturduğu belirtilen 23 farklı gelişme için sekiz farklı müdahale sistemi önerildi. Bu beklentilerden biri de; Türkiye’de bir “iç savaş” vardı. Askeri müdahale ile bu durumun kontrol altına alınacağı belirtildi. Pentagon ve ABD Ordusu’ndaki kilit kurumlarla istişare edilerek bir yılda hazırlanan rapor, yeni savunma konseptinin oluşturulmasında değerli bir referans oldu.

“BUNLARI YEMİYORLAR!”
ABD’nin son yıllarda Yunanistan’da askeri yığınak yapması da olası savaş senaryolarını güçlendiriyor. Binlerce tankı Dedeağaç’ta biriktiren ABD’nin Girit’teki Suda Üssü’nü de genişletme kararı aldığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Haziran 2022’de söz birikimine dikkat çekerek şunları söyledi: “Yunanistan’da 9 Amerikan üssü kuruldu. Bu üsler kime karşı kuruluyor? Cevapları: ‘Rusya’ya karşı…’ Yemezler pardon. Şu an elimizdeki rakamlara göre Yunanistan’ın Avrupa’ya 400 milyar euro borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri, isim vermeyeceğim, ciddi ciddi Yunanistan’a silah, uçak, helikopter desteği veriyor. Amerika kime karşı aynı desteğe sahip?”

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu